9/11 salaliittoteoriat

Syyskuun 11. päivän terrori-iskuihin vuonna 2001 liittyy lukuisia salaliittoteorioita. Salaliittoteoriat ovat saaneet alkunsa siitä, kun monimutkaisia konfliktitilanteita selittävä virallinen totuus ei ole ihmisten mielestä voinut vastata todellisuutta. Salaliittoja ruokkivat myös ideat, että tapahtuman taustalla on arvioitu olevan hämäriä tarkoitusperiä tai korruptiota. 9/11-iskujen kaltainen poikkeuksellinen tapahtuma on ollut omiaan poikimaan lukuisia salaliittoteorioita siitä, mitä todellisuudessa on tapahtunut.

Salaliittoteoriat leviävät nykyään pitkälti internet-sivujen kautta. Iskujen on arvioitu olleen yhteydessä lukuisiin poliittisiin tarkoitusperiin. Tarkoituksena on arvioitu olleen Yhdysvaltojen suhteiden riitauttaminen arabimaiden kanssa ja turvasäädösten kiristäminen maailmanlaajuisesti. Salaliittoteorioiden kumoamiseksi on esitetty tieteellisiä todisteita tai laajempaa näkökulmaa tilanteeseen tai kommenttiin, josta idea salaliitosta on syntynyt.

Kaksoistornit tuhottiin räjäyttämällä

Yksi 9/11-iskuihin liittyneistä salaliittoteorioista on, että tornit olisivat todellisuudessa tuhoutuneet kontrolloidun räjäytyksen eivätkä lentokoneen iskujen seurauksena. Räjäytysepäilyitä herätti se, että tornien ei uskottu voivan romahtaa kokonaan lentokoneen osuman ja siitä seuranneiden tulipalojen voimasta. Tämän teorian kumoaa se, että kun rakennuksia räjäytetään kontrolloidusti purkupäätöksen takia, rakennuksen romauttaminen aloitetaan alhaalta ylös eikä ylhäältä alas kuten WTC-tornien tapauksessa. Lisäksi ei ole löydetty todisteita siitä, kuinka valtavien pilvenpiirtäjien romahtamiseen tarvittavat määrät räjähdysaineita olisi voitu kuljettaa etukäteen torneihin.

Kolmannen WTC-tornin romahdus

Kolmanteen WTC-torniin ei osunut lentokonetta, vaan tulipalo levisi siihen viereisten tornien hurjista tulipaloista. Viereisistä torneista levinnyt tulipalo aiheutti myös kolmannen tornin rakenteiden heikkenemisen ja niiden myötä tornien tuhoutumisen. Salaliittoteorioissa on esitetty, että kolmannen WTC-tornin tuho olisi myös ollut koordinoitu räjäytystyö.

Tämä teoria sai alkunsa siitä, että palomiehet oli komennettu rakennuksen omistajan toimesta ulos rakennuksesta romahdusvaaran takia käyttämällä rakennuksen tarkoitukselliseen romahduttamiseen viittaavaa termiä ”pull it.” Lukuisat iskuun liittyvät salaliittoteoriat ovat saaneet alkunsa eri henkilöiden hätätilanteessa tai paniikissa käyttämistä sanoista tai reaktioista, jotka eivät salaliittoteoreetikoiden mielestä sopineet kuvaan.

Kaappaajien koneissa ei ollut matkustajia

Yksi iskuun liittyvä salaliittoteoria oli, että koneissa ei todellisuudessa olisi ollut matkustajia, vaan koneet olisi ensin tyhjennetty matkustajista, ja ajettu sitten tyhjinä tai jopa kauko-ohjattuina päin WTC-torneja. Joidenkin salaliittoteorioiden mukaan matkustajat olisi tapettu tai villimpien teorioiden mukaan heille olisi annettu uusi henkilöllisyys uuden elämän aloittamiseen jossakin muualla.

Matkustajiin liittyvät epäilykset johtuivat siitä, että matkustajien läheisilleen soittamia puheluita pidettiin mahdottomina, sillä ilmassa olevasta lentokoneesta ei ole mahdollista soittaa matkapuhelimella ilman matkapuhelinkenttää. Matkustajien soittamat puhelut oli kuitenkin soitettu lentokoneiden satelliittipuhelimilla matkapuhelinten sijaan.

Joku muu oli iskujen takana

Salaliittoteoreetikkojen keskuudessa on epäilty, että iskujen taustalla olisi ollut todellisuudessa jokin muu kuin syylliseksi todistettu terroristijärjestö Al-Qaida. Iskujen taustalla on syytetty olevan muun muassa Yhdysvallat itse tai Israel. Tarkoitusperinä on epäilty, että salaliiton tarkoituksena olisi ollut saada Yhdysvallat konfliktiin arabimaiden kanssa.

Israelin tiedustelupalvelulla arvioitiin olleen ennakkotietoja iskusta. Salaliittoteorioiden parissa on arvioitu, että maa olisi varoittanut etukäteen kansalaisiaan iskun vaarasta ja siksi WTC-tornien iskupäivänä töissä ei olisi ollut lainkaan juutalaisia työntekijöitä. Tämä väite ei kuitenkaan sovi tilastoon, jonka mukaan yksi kymmenestä iskussa menehtyneistä olivat juutalaisia työntekijöitä.

Tiedettiinkö iskuista etukäteen?

Presidentti George W. Bushin käyttäytymisen on arvioitu todistavan sitä, että hän olisi ollut tietoinen iskuista jo ennakkoon. Presidentti oli iskujen sattuessa vierailulla koulussa Floridassa ja oli istunut alas lukemaan kirjaa lasten kanssa, kun hän sai uutiset lentokonehyökkäyksestä. Bushin käyttäytymistä on ihmetelty, sillä hän ei poistunut huoneesta, hänen käytöksensä ei muuttunut eivätkä hänen turvamiehensä reagoineet tilanteeseen. Presidentti Bush on kommentoinut, että hän halusi pitää käytöksensä rauhallisena ollakseen aiheuttamatta paniikkia tai hermostuneisuutta tilanteesta johtuen.

Miksi iskut sattuivat aamulla?

Iskujen ajankohta on herättänyt epäilyksiä salaliittoteorioitsijoiden keskuudessa. Iskut tapahtuivat aamulla, jolloin rakennuksissa oli paikalla vielä verrattain vähän väkeä. Jos torneihin olisi isketty joitakin tunteja myöhemmin, kuolonuhreja olisi tullut todennäköisesti monikymmenkertaisesti. Tämä on herättänyt epäilyjä, että uhreja olisi haluttu säästää. Tästä ei kuitenkaan ole löydetty mitään todisteita.

Neljäs lentokone ammuttiin alas

Neljäs kaapattu lentokone olisi todennäköisesti ollut matkalla kohti Valkoista taloa. Lentokone putosi pellolle Pennsylvaniassa johtuen todennäköisesti siitä, että koneessa olleet matkustajat yrittivät saada konetta takaisin haltuunsa kaappaajilta. Presidentti Bush oli antanut luvan ampua koneen alas, mikäli olisi todennäköistä että se aiheuttaisi ilmeistä vaaraa tai uhkaa. Salaliittoteorioiden mukaan kone olisi kuitenkin ammuttu alas koneen hallinnan menettämisen aiheuttaman putoamisen sijaan. Tästä ei kuitenkaan ole löydetty merkkejä tai todisteita virallisessa tutkinnassa.

Pentagoniin iskettiin ohjuksella eikä lentokoneella

Yksi kaapatuista lentokoneista iski Yhdysvaltain puolustusministeriöön eli Pentagoniin. Salaliittoteorioiden mukaan Pentagoniin ei kuitenkaan olisi iskenyt lentokone vaan ohjus. Tämä teoria on syntynyt siitä, että Pentagonin seinään jäi iskusta tasaisen pyöreä reikä. Reiän syntymistä ihmetellään, sillä sen pitäisi salaliittoteoreetikoiden mielestä olla epätasaisempi, mikäli sen olisi aiheuttanut lentokone siipineen. Koneen kuitenkin nähtiin kiertelevän Pentagonin yläpuolella ennen sen iskeytymistä rakennukseen, ja iskun jälkeen lentokoneen osia on löytynyt alueelta.

Privacy Policy