Elvis elää vai elääkö? – salaliittoteoriat rockin kuninkaasta

Jo teini-ikäisestä asti huikean menestyksekästä musiikkiuraa luonut Elvis Presley menehtyi 42-vuotiaana 16. elokuuta vuonna 1977. Elviksen viralliseksi kuolinsyyksi ilmoitettiin sydämenpysähdys. Epäselväksi on jäänyt, oliko kuolema itsemurha vai oliko tähden sydämenpysähdys seurausta lääkkeiden väärinkäytöstä, ylipainosta ja runsaasta alkoholinkäytöstä.

Elvis oli ollut aikanaan suorastaan hurmoksellinen idoli ihailijoilleen. Rockin kuninkaan kuolema aiheutti shokkiaaltoja fanien keskuudessa ympäri maailmaa. Joillekin innokkaimmista faneista Elviksen henkilöpalvonta oli ollut lähestulkoon heidän elämänsä tarkoitus. Osa kiihkeimmistä faneista koki, etteivät he voineet elää ilman Elvistä ja päättivät elämänsä oman käden kautta idolinsa poismenon jälkeen. Osa taas ei voinut uskoa, että Elvis olisi menehtynyt, ja Elviksen poismenoon liittyen kehittyikin monia salaliittoteorioita.

Salaliittoteoriat antavat toivoa ja lohtua

Joillekin Elviksen faneille on antanut lohtua ajatus, että tähti ei todellisuudessa olisi menehtynyt, vaan lavastanut kuolemansa jatkaakseen elämäänsä poissa parrasvaloista. Myöskään huonoihin elämäntapoihin sekä alkoholin ja lääkkeiden väärinkäyttöön viitannutta kuolemaa ei koettu sopivan kunnialliseksi lopuksi kaikkien aikojen rock-tähdelle. Nämä syyt yhdistettynä joihinkin erikoisiin tapahtumiin Elviksen elämän viimeisinä aikoina ovat vauhdittaneet salaliittoteorioiden leviämistä. Yleensä salaliittoteorioihin yhdistettyihin massiivisiin ja skandaalimaisiin valtiollisiin korruptiotapauksiin verrattuna Elvis-salaliittoteoria on sarjassaan hieman erikoinen ja siinä on jopa humoristisia sävyjä.

Mitä Elvikselle salaliittoteorioiden mukaan tapahtui?

Elvikseen liittyvät tarinat vievät tähden hyvinkin mielikuvituksellisiin seikkailuihin, jotka vetävät vertoja James Bond-elokuvien juonenkäänteille. Yksi suosituimmista salaliittoteorioista on, että Elvis olisi joutunut vaikeuksiin alamaailman kanssa epäonnistuneiden lentokonekauppojen seurauksena. Huhu kertoo, että Elvis olisi menettänyt kaupoissa miljoonia dollareita ja joutunut mafian vainoamaksi. Elvis oli ilmoittanut tilanteesta poliisille ja auttanut paljastamaan massiivisen rikollisorganisaation.

Rikollisorganisaation paljastuminen poliisille ei arvatenkaan miellyttänyt mafiaa, ja Elvis alkoi saada vakavia uhkauksia mafialta. Elviksen uskotaan olleen mafian tappouhan alla, ja lavastaneensa siksi oman kuolemansa suojellakseen itseään ja perhettään mafialta. Vielä mutkikkaampi versio tarinasta kertoo, että FBI oli kiinnostunut ottamaan Elviksen agentikseen. Tämän seurauksena Elviksen suojelemiseksi hänen kuolemansa lavastettiin ja hänelle luotiin uusi henkilöllisyys, jonka avulla Elvis pystyi aloittamaan uuden uran agenttina maan alla.

Elvis-havaintojen seuraajat

Elviksestä tehdään jatkuvasti havaintoja ympäri maailmaa, ja on olemassa lukuisia nettisivustoja jotka keskittyvät seuraamaan Elviksestä tehtyjä havaintoja. Useita kymmeniä tuhansia seuraajia keräävät sosiaalisen median profiilit kertovat, että Elviksen elossa olemisesta kiinnostuneita riittää. Sosiaalisen median kautta ihmiset ympäri maailman ovat innokkaita jakamaan Elvis-havaintojaan. Ennen sosiaalisen median aikakautta Elviksen elossa olemiseen liittyvän myytin yläpidosta piti huolta Missouring Wright Cityssa vuosina 1990-2007 sijainnut Elvis is Alive- eli Elvis on Elossa-museo.

Missä Elviksestä on tehty havaintoja?

Elviksestä on tehty lukuisia havaintoja etenkin viettämässä lokoisia eläkepäiviä Karibialla ja Havaijilla. Elvis on bongattu myös esimerkiksi taustanäyttelijänä Yksin kotona -elokuvassa, New Yorkin poliisina ja Venäjällä Chernobylin ydinonnettomuuden jälkeen. Elviksen on myös arvioitu levyttäneen musiikkia taiteilijanimellä Orion. Kaksoisolentojen bongailuun tuo lisää väriä vielä se, että kaksoisolentojen on epäilty olevan Elviksen kaksoisveli, joka virallisten tietojen mukaan menehtyi synnytyksessä. Osa Elvikseen liittyviin salaliittoteorioihin uskovista ovat myös vakuuttuneita, ettei kaksoisveli menehtynyt syntymässä vaan on ollut elossa kaiken aikaa.

Elviksen poikkeava käytös ennen kuolemaa

Elvis teki tavallisesta poikkeavia järjestelyitä ennen kuolemaansa. Näiden on spekuloitu olevan joko valmistautumista joko kuoleman lavastamiseen tai itsemurhaan. Elvis kommentoi läheisilleen, että hän haluaisi poistua parrasvaloista ja siirtyä elämään normaalia elämää. Elvis muun muassa teki suuria muutoksia ja uudelleenjärjestelyjä pankkitileillään, järjesti muutoksia testamentteihinsa ja muutti omaisuuttaan käteiseksi.

Hämärät kuolinolosuhteet

Epäilystä on herättänyt se, että Elviksen kuolemasta ja kuolinolosuhteista kertovat lausunnot ovat muuttuneet useita kertoja vuosien aikana. Muun muassa Elviksellä kuoleman hetkellä olleet vaatteet, asento ja kuolinpaikka ovat vaihdelleet lausuntojen välillä. Ihmettelyn aihetta on antanut se, että Elviksen kuolintodistuksesta on puuttunut hänen nimensä. Myös jotkut sairaalassa olevat lääkärit ovat ilmoittaneet, että he kieltäytyvät hyväksyvänsä virallista selitystä Elviksen menehtymisestä. Lisäksi Elviksen ruumiinavausasiakirjat oli julistettu salaisiksi 50 vuoden ajaksi ja tapauksen tutkintaan liittyvä poliisiraportti ei ole saatavilla.

Arkussa ollut ruumis ei ollut Elvis

Osa salaliittoteorioista on saanut alkunsa siitä, että arkussa ollut Elvis ei fanien mielestä voinut olla oikea Elvis. Elvis oli viime vuosinaan ylipainoinen ja hänen kasvonsa olivat pöhöttyneet. Arkussa olleen ruumiin on sanottu näyttäneen normaalipainoiselta ja oikeaa Elvistä nuoremmalta. Tämän on selitetty johtuneen siitä, että ruumis oli palsamoitu. Salaliittoteoreetikoiden mielestä ruumis oli kuitenkin korvattu joko toisella ruumiilla tai jopa vahanukella.

Erikoiset tapahtumat heti Elviksen kuoleman jälkeen

Erikoista oli myös, että vain muutama tunti Elviksen menehtymisen jälkeen hänen ruumiinavaustaan sairaalan läheiselle lentokentällä ilmestyi Elviksen kaksoisolento. Kaksoisolento halusi hankkia pelkän menolipun Argentiinan Buenos Airesiin ja maksoi sen käteisellä. Hän käytti Elviksen itsestään käyttämää salanimeä John Burrows. Eriskummallista oli myös, että muutama päivä Elviksen kuoleman jälkeen Elviksen rakastajatar sai kukkalähetyksen allekirjoituksella ”El Lancelot”, joka oli ollut naisen Elviksestä käyttämä lempinimi. Kaikkien näiden erikoisten sattumusten jälkeen varmuutta Elviksen kohtalosta ei varmaankaan saada koskaan, mutta salaliittoteoriat kiehtovat yleisöä vielä yli 40 vuotta Elviksen poismenon jälkeenkin.

Privacy Policy