Salaliittoteoriakirjat

Salaliittoteoriat ovat jännittävä aihe, jotka tulevat vastaan niin elokuvissa kuin kirjoissakin. Internet lienee nykyisin suosituin salaliittoteorioiden lähde ja niihin uskovien ryhmien kokoontumispaikka, mutta kirjat tuovat syvemmän katsauksen moniin teorioihin. Tässä lista suosittelemistamme salaliittoteorioista.

Voodoo Histories: How Conspiracy Theory Has Shaped Modern History

David Aaronovitchin kirjassa Voodoo Histories käsitellään yleisimpiä salaliittoteorioita. Mukana ovat muun muassa 9/11-hyökkäyksen kaksoistorneihin, Neil Armstrongin kuuhun laskeutuminen sekä prinsessa Dianan kuolemaan johtaneen onnettomuuden viattomuus. Mukana on myös monia muita salaliittoteorioita viimeisen 100 vuoden ajalta. Kirjassaan Aarnovitch pohtii salaliittoteorioiden rinnalla sitä, kuinka helposti ihmiset alkavat uskoa salaliittoteorioihin ja mikä on helppouskoisuuden hinta pidemmässä juoksussa. Mukaan on uusimpaan painokseen liitetty uusi luku, jossa käsitellään Obaman, Yhdysvaltain ex-presidentin laillisuutta toimia presidenttinä. Kirja on saanut vastaan vaihtelevaa suosiota. Kirjan keskimääräinen arvosana on 4/5.

The Mammoth Book of Cover-Ups

Tässä Jon E. Lewiksen sekä Emma Daffernin kirjassa käsitellään jälleen monia eri salaliittoteorioita, kuten esimerkiksi John F. Kennedyn murhaa, 9/11-tapausta, Da Vinci -koodia, Dianan kuolemaa, Miehiä mustissa, Pearl Harboria, Illuminatia, Zionin protokollaa, Opus Deitä ja monia muita. Kirjassa esitellään ja käsitellään kaikkea, mitä yhteiskunta ikinä halusi ihmisten uskovan sekä myös sitä, mitä olet pelännyt näistä mahdollisista salaliittoteorioista ikinä kysyä.

Viihdyttävästi kirjoitettu, kirjassa esiteltävät salaliittoteoriat on dokumentoitu tarkoin yksityiskohdin. Kirjassa myös arvioidaan, kuinka mahdollinen mikäkin salaliittoteoria on. Salaliittoteorioiden lisäksi saat tietää esimerkiksi, kuinka NASA:n kansiot hävisivät Marssiin, miksi alueelle 51 astuminen on kiellettyä ja miksi lääkintätarvikkeet olivat jo paikalla Edgware Roadilla ennen 7/7-pommien räjähtämistä. Kirjassa käsitellään siis objektiivisesti salaliittoteorioita, ja saadaan lukija miettimään, että kaikki minkä voi kuvitella, ei aina kuitenkaan ole täysin totta.

Conspiracy Encyclopaedia: The Encyclopaedia of Conspiracy Theories

Conspiracy Encyclopaedia on monien eri kirjoittajien, muun muassa Thom Burnettin, Nigel Cawthornen, Richard Emersonin, Mick Farrenin, Alex Gamesin ja monien muiden, kokoama, tositarinoihin perustuva ja kaiken kattava salaliittoteoriahakemisto. Kirjassa käsitellään laaja-alaisesti kaikenlaisia salaliittoteorioita. Uusimmat teoriat jäävät kirjasta tosin puuttumaan, sillä kirja julkaistiin vuonna 2006. Kirjassa käsitellään 365 eri salaliittoteoriaa, joista suurin osa on poliittisia. Kirjaa käytetään muun muassa Harwadin yliopistossa salaliittoteoriakurssilla. Kirja on saanut sekä positiivista että negatiivista palautetta lukijoilta sekä kirja-arvostelijoilta lehdissä.

Suspicious Minds: Why we believe conspiracy theories

Tässä Rob Brothertonin kirjassa käsitellään pelkkien salaliittoteorioiden sijaan sitä, miksi olemme niin kiinnostuneita salaliittoteorioista sekä salaliittoteorioiden historiaa ja seurauksia. Rob esittelee erilaisia tutkimuksia aiheesta ja keskustelee aiheen sisällöstä. Loppujen lopuksi salaliittoteorioissa ja niihin uskomisessa on kyse tunteistamme, pelosta, halusta, fobioista ja ennen kaikkea olettamuksistamme maailmasta ja sen eri puolista. Kirjasta on sanottu, että se on ajatuksellinen mutta yleistetty analyysi eri salaliittoteorioista ja puolustaa ajatusta, jonka mukaan salaisiin juoniin uskominen ei ole uutta eikä epätavallista, vaan sen sijaan aikojen saatossa erittäin huolellisesti testattu osa ihmisen kokemusta maailmasta.

The Holy Blood and the Holy Grail

Vuonna 1982 ensimmäistä kertaa julkaistu, vaikkakin suomenkielisenä ensikertaa vasta vuonna 2005 julkaistu The Holy Blood and the Holy Grail -kirja on Michael Baigentin, Richard Leighin ja Henry Lincolnin kirjoittama kirja, joka on aiheuttanut kovaa kiistelyä eikä ihme, sillä onhan kyseessä erittäin arka aihe. Kirja keskittyy ja perustuu pääosiltaan Pierre Plantardin huijaukseen nimeltä Prieuré de Sion, eli Siionin veljeskunta.

Teoksen kiistellyin salaliittoteoria on, ettei Jeesusta koskaan ristiinnaulittu ja että hän meni sen sijaan Magdalan Marian kanssa naimisiin ja että heidän jälkeläisistään aikojen saatossa polveutuivat Ranskan Merovingit. Kirjassa käsitellään uskoa siitä, että Jeesuksen jälkeläisiä saattaisi vieläkin kävellä keskellämme modernin maan päällä. Historioitsijat sekä yliopistot ovat reagoineet kirjan keskeiseen väitteeseen lähes pelkästään negatiivisesti, sillä heidän mielestään suurin osa kirjan väitteistä ja salaliittoteorioista ovat enemmänkin näennäishistoriaa kuin tietoa, jona kirjailijat esittävät aiheet.

Kirjan populäärikultuurillisempi versio on Dan Brownin Da Vinci -koodi, jossa käsitellään alkuperäiskirjan keskeisiä teemoja. Alkuperäisen kirjan kirjoittajat haastoivat Brownin oikeuteen, syytteenään kirjansa plagiointi, mutta syytteet hylättiin.

The Trillion-Dollas Conspiracy: How the New World Order, Man-Made Diseases and Zombie banks are Destroying America

The Trillion-Dollar Conspiracy on Jim Marrsin kirja globaaleista ja vähemmän puhutuista salaliittoteorioita, jotka liittyvät nykyiseen maailman tilaan. Kirjassaan Marrs käsittelee aiheita kuten ekonomian taantuminen, terveydenhuolto, sivistys, vapaus, rokotteet ja erilaiset sairaudet. Näiden kaikkien taakse hänen mukaansa kätkeytyy salaliittoteoria, josta meille ei kerrota ja josta ei puhuta. Pääasiassa Yhdysvaltoihin ja Amerikkaan pätevät väitteet voidaan nähdä myös muualla maailmassa, ja kirja saa ajattelemaan myös oman maamme ongelmia eri tavoin. Kaikkea ei kuitenkaan pidä uskoa, sillä voisihan minkä tahansa takana piillä juurikin salaliittoteoria.

Privacy Policy