Tunnetuimmat salaliittoteoriat kautta aikain

Vanhin ja ehkä kuuluisin salaliittoteoria oli keisari Neron liikkeelle panema huhu, jossa Roomassa asuvia kristittyjä syytettiin Rooman palosta, vaikka sen todellinen sytyttäjä saattoi hyvinkin olla Nero itse. Hän vihasi kristittyjä niin syvästi, että olisi toki pistänyt heidän piikkiinsä aivan tavallisenkin, vahingossa syttyneen tulipalon. Mutta kun aikalaiset vielä arvelivat Neron lisäksi hyötyneen henkilökohtaisesti tulipalosta kaikkein eniten ja lunastaneensa sen päätyttyä itselleen suuria palaneita maa-alueita uuden, hulppean kaupunkipalatsin tontiksi, alettiin luonnollisesti uskoa, että Nero luotettavine kätyreineen on palon takana.

Kun Rooma vuonna 64 paloi kahdeksan vuorokautta, tuli tuhosi eräiden arvioiden mukaan jopa kaksi kolmannesta kaupungista ja kolme kaupunginosaa aivan kokonaan. Näin paha tulipalo oli Tacitucsen, roomalaisen historioitsijan mukaan mahdollinen, koska pelottelevat miesjoukot estivät tulta vastaan taistelemisen ja joidenkin nähtiin jopa heittelevän soihtuja paloalueen rajalla oleviin rakennuksiin ja ruokkivan näin tulta. Miehet olivat sanoneet toimivansa käskystä, mikä luonnollisesti valoi öljyä salaliittoteorian laineille, vaikka kyseessä saattoi hyvinkin olla ihan tavallinen tulipalosta ja ryöstelystä villiintynyt roskajoukko.

Joka tapauksessa Nero onnistui käynnistämään Rooman palon seurauksena kammottavat kristittyjen vainot, joiden aikana kuolivat kirkkohistorioitsijoiden mukaan myös apostolit Pietari ja Paavali. Pahinta Neron vainoissa ei kuitenkaan ollut itse kuolema, vaan sen tuskallisuus, sillä kostoksi poltetusta kaupungista Nero määräsi, että kristittyjä on käytettävä elävinä soihtuina hänen puutarhassaan.

John F. Kennedyn murha

Presidenttien ja muiden vallan kahvassa olevien murhat ovat aina olleet osa poliittista peliä. Myös John F. Kennedyn murhaan on liitetty useita erilaisia poliittisia perusteita, vaikka niitä onkin ollut vaikea perustella. Meitä lähin ja selvittämätön salaliittoteorioita synnyttänyt murha on Olof Palmen murha Tukholmassa vuonna 1986.

Sekä FBI että CIA ovat salaliittoteorioiden mukaan sekaantuneet jollakin tavalla John F. Kennedyn murhaan. Syyllisenä pidätetty ja ennen vangitsemista poliisilaitoksella murhatta Lee Harvey Oswald on ehkä hyväksytty todelliseksi murhaajaksi, mutta vaikeampaa on hyväksyä, että hän olisi tuon teon takana yksin. Salaliittoteoriaa ruokkii se, että Lee Harvey Oswald oli viipynyt Neuvostoliitossa peräti kolme vuotta ennen tekoaan. Pidetään epätodennäköisenä, että hän olisi voinut noin vain palata Amerikan Yhdysvaltoihin ja elää siellä ilman jatkuvaa varjostusta, jos hän ei olisi todellisuudessa Neuvostoliitossa töissä ollut vakooja.

Ajatus Lee Harvey Oswaldista vakoojana johtaa suoraan ajatukseen, että murhan takana on FBI. Mutta voidaan siitä tehdä toinenkin johtopäätös: Oswald oli Neuvostoliitossa viettäminään vuosina tullut värvätyksi vastavakoiluun ja matkustanut kotimaahansa tehtävänään surmata John F. Kennedy. Hän toteutti oman osuutensa salaliitosta, mutta Neuvostoliiton vakoilijat eivät pelastaneetkaan häntä joutumasta pidätetyksi ja lopulta tapetuksi. Onpa hänen murhaansakin pidetty Neuvostoliiton masinoimana, jotta sen todellinen rooli John F. Kennedyn murhassa ei paljastuisi.

Se, että myös Lee Harvey Oswald joutui murhan uhriksi, on luonnollisesti vain ruokkinut entisestään myös FBI:hin kohdistuvia salaliittoteorioita. Oswald nähdään uhrina, jota poliittiset koneistot käyttivät hyväkseen ja raivasivat sitten pois tieltä, kun tehtävä oli täytetty: Oswald ei saanut päästä kuulusteluihin kertomaan, miten hänen värväämisensä tai yllyttämisensä murhaan oli todella tapahtunut.

Kaksoistornien tuhoaminen

WTC:n kahden tornin joutuminen järkyttävän terroriteon näyttämöksi 11. syyskuuta 2010 pysäytti koko maailman hetkeksi. Ihmiset eri puolilla maapalloa katsoivat televisiosta yhä uudelleen ja uudelleen, kuinka lentokoneet lentävät päin torneja ja miten ne lopulta sortuvat. Näky oli niin järkyttävä, että moni ei unohda sitä milloinkaan.

Kaksoistornien tuhoutumisessa ja kaapatuissa lentokoneissa kuoli yhteensä noin 2700 ihmistä. Lisäksi kuoli pelastusoperaatioon osallistuneita ihmisiä ja muita sivullisia niin, että uhriluku nousi nopeasti kolmeen tuhanteen. Oli ymmärrettävää, että iskut herättivät voimakkaita tunteita kansalaisissa ja Yhdysvaltain johdossa, joka välittömästi julisti terrorismin vastaisen sodan kaikkia vihollisvaltioita vastaan ja tiukensi omaa terrorismilainsäädäntöään, jonka turvin se voi valvoa ja pidättää terrorismista epäiltyjä huomattavasti entistä helpommin.

Terroriteon takana olivat Al-Qaidan terroristit, mutta hyvin pian alkoi liikkua huhuja, että tekoon olisi sittenkin syyllistynyt jokin yhdysvaltalainen taho, jonka tavoitteena olisi ollut lietsoa vihaa islamisteja vastaan ja saada näin perusteltu syy aloittaa uusia sotia ja kiristää lainsäädäntöä, jonka todellisena tavoitteena ei niinkään olisi kansalaisten suojeleminen, vaan tiukentaa maahantulomääräyksiä ja sulkea islaminuskoiset lopulta pois yhteiskunnasta.

Salaliittoteoriaa lietsoi niinkin luotettavalta kuulostava taho kuin Architects and Engineers for 9/11 Truth -niminen järjestö, jonka mukaan kaksoistornien ja etenkin rakennuksen WTC7 romahtaminen vastasi tapahtumien kulun puolesta räjäyttämällä tapahtuvaa purkamista, mutta ei tulipalossa tyypillisesti tapahtuvaa romahtamista. Näin uskotaan voitavan todistaa, että lentokoneen osuma ei olisi riittänyt romahduttamaan rakennuksia, jotka todellisuudessa oli rakennettu kestämään lentokoneen törmäys, vaan suurimmat kuolonuhrit vaatinut rakennusten täydellinen tuhoutuminen saatiin aikaan räjähtein. Lisää 9/11-iskuihin liittyvistä salaliittoteorioista pääset lukemaan täältä.

Lisää vettä heittivät myllyyn ne, joiden mukaan rannikon ilmapuolustus oli tekohetkellä alas ajettuna ja iskuista olisi ollut ennakkotietoja, joiden avulla ne olisi ollut mahdollista torjua. Lisäksi monet katsoivat, että hallinto pyrki peittämään todisteita, jotka osoittivat sillä olleen osuutta tapahtumien kulkuun.

Privacy Policy